Русия. Ден 6.

Сутринта се разбудих малко след 8 часа, доизпрах каквото беше останало от снощи, че да не се търкалят мръсни дрехи ако влязат да ми чистят стаята. Слизам на закуска. Вчера заявих, че искам скоблянка. Ще я видим днес що за чудо е това! Леко съм притеснен тук да не са по друга часова зона и да изтърва закуската, хаха

Спуснах се от хотела по улица паралелна на главната. Имаше на картата някакви знаци за музеи, но в крайна сметка видях само табела къде е дирекцията на някакъв музей. Излязох на главната и се спуснах покрай стените на Богородично-Рождественския мъжки манастир. Влязох за малко в двора, но имаше ясни инстеукции да не се снима, а и не вудях нещо кой знае какво и излязох, продължавай обхода на манастира по пътека, която полека се качи на един хълм. От страната срещуположна на булеварда пътеката минава по билото на хълм, откривайки забележителна гледка към катедралния храм и блузкия музей, както и към жп гарата и изхода на града. Покрай Дмитриевския събор имаше даже прекрасна наблюдателна площадка, а от там минавайки пред музея се влиза в градска градина с паметник на княз Владимир. От там се открива величествена гледка към Свето-Успенския катедрален храм. Случаен минувач ме заговори и ми каза, че скоро отварят за посещения иче там имало изключително многи мощи на различни светци. Запленен от величествената архитектура и разказа на човека влязох в храма. Оказа се, че там са мощите на свети Александър Невски! Освен неговите имаше изложени и мощи на друг светец, от които се виждаше цялата длан. Потресаващо! Запалих по една свещ и се полюбувах на изяществото на храма.

По принцип не харесвам да ходя много по музеи, защото какво да гледам на счупени стомни, копия и ризници, но тук все пак реших да вляза в историческия музей. Имаше различни билети. Взех максимално обхватния. Оказа се, че може да се снима, но оставих телефона в якето в гардеробната… На първия етаж имаше експозиция как е изглеждала една руска къща, с различните донакински уреди и земеделски пособия. Уредничката мбого подробно ми разказа и даже ми демобстрираше непрекъснато различните уреди – вретено, чекеък, стан, маслобойна и други. Нататък етажа оресъздаваше различни магазини в древен руски град. Имаше и работещо кафене в такъв стил, но побързах да се придвижа нататък.

На втория етаж е картинната галерия. С картини от различни майстори и епохи. Имаше доста и от неизвестни майстори. Тъй като нямах бърза работа отделих пеесонално внимание на всяка картина. На същия етаж е разположена и експозиция с 5-6 къта, представящи обзавеждането на богаташки домове от различни векове, чак до началото на 20ти век. Беше ми обяснено, че музеят е излижил 1/7 от всичките си фондове.

От музея продължих покрай буюеварда и се преминах на съседнуя хълм с множество църквички и магазини, както и нсблюдателна пкощадка, от която се виждаше катедралата и целия парк около нея. Великолепие!

От там се придвижих към Ледвния комплекс в началото ба града. За съжаление се оказа, че сесии свободно пързаляне има само събота и неделя. В момента течаха уроци по фигурни пързалян. Взех си безалкохолно от автомата, но обърках и се наложи да взема второ. Седнах навън на пейките за кратка почивка. След това тръгнах наобратно пеша. Обмислях да се кача на тролей или автобус. Имаше обявени цени по превозните средства 21,22 рубли, но не се виждаше никой да ородава билети нито по спиркире и реповете, нито в превозните средства.

Наблизо видях магазин за велосипедни части. Възнамерявах да разпитам за държача на дисагата, която счупиха по летищата и да видя мога ли да намеря такава, но се оказа сложен въпросът с пресичането и се отказах. Продължих към театъра и купих билет за постановка довечера. В момента тече театрален фестивал. Представлението е на гостуващ театър от Молдова.

Шок! Пиесата беше от български сценарист! Разказва се за градски автобус в София, който една вечер се откланя от обичайния си маршрут, защото шофьора трябва купи хляб и търси работеща пекарна, но такива или няма или хляба е свършил. Накрая шофьорът подкарва към Плевен, защото е от там. 😂😂😂

Залата беше пълна. Нямаше нито едно свободно място. По моя преценка местата са малко под 1000.

На 21ви в друга зала ще се играе Лебедово езеро,но ще трябва да го гледам в друг град по маршрута.

Направих резервация за утре в градче по пътя и за 20-24 в Нижни Новгород.

Written by maingagara

Вашият коментар