Русия. Ден 27.

09 Май 2019

Автомобилна екскурзия до Самара

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5cd456bb0f3e4912ebc55b24

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5cd477d60f3e4912ebc8773a

Спах за първи път на широко отворен прозорец цяла нощ и се чувствах супер. За днес сутринта бях нагласил часовника за 7:00, но се събуждах няколко пъти и малко преди 7 вече тръпнех за днешното приключение.

Закусих бързо в хотела. Там явно вчера до късно са празнували тъй като още нареждаха блюдата за шведската маса. По принцип закуската в събота и неделя е по-късно, но никой не ти казва как е в празнични дни.

Заслабнал съм 😂:

Взех за из път две авокадота от вчерашните и слязох на паркинга, където Женя пристигна с колата си и заедно потеглихме към Самара. Пътят беше много хубав и широк, с магистрални габарити.

След около час и нещо влязохме в Самара. Там входните булеварди и близки квартали били доста благоустроени в годините преди световното първенство. Придвижихме се колкото се може по-близо до центъра, взехме Влад, приятел на Женя и продължихме да търсим място за паркиране. Всички пресечки на главната улуца бяха отцепени от униформени служители, нямаше въобще къде да се паркира. Тълпи от млади и стари бяха залели улиците, малки деца с военни униформи и флагчета до родителите им или на раменете на татковците! Всички закичени с геоегиевски лентички, а доста хора и с военни пилотки. Във въздуха се усещаше особен трепет.

Намерихме едно място, паркирахме и се придвижихме към главната улица. На площада, където щеше да е парада от двете му страни имаше огромни трибуни, но към площада имаше заграждения и явно се влизаше с предварителни покани. Ние се установихме на улицата веднага след изхода от площада. Няколко пъти сменяхме позицията докато намерим подходящо място. От ранна утрин слънцето грееше жарко и беше почти непоносимо да се стои на слънце. В крайна сметка застанахме от слънчевата страна, но под едно дърво на лек завой, откъдето се виждаше чудесно и в двете посоки. До нас и на много места по булеварда звучеше тържествена военна музика.

Парадът започна и унифоремените спряха пресичането на пешеходци.

Из Самара:

Пешите блокове не преминаха край нас. За съжаление озвучението не предаваше какво става на площада – посрещането на флага, химна и поздравявянето на строя. Не се предаваше и някаква реч на диктор.

Скоро откриха загражденията към площада и край нас преминаха на групи военна техника.

След това тръгнаме надолу по булеварда. Докъдето стигаше погледа се виждаха тълпи от хора по цялото му протежение. След скоро край нас преминаха тържествено дълга колона от ретро автомобили от войната, а в тях момчета и момичета във ретро униформи и с оръжия от войната ни махаха. С това колоната откри марша на Безсмъртния полк.

След парада:

Начало на шествието на Безсмъртния полк:

Поздрав по повод празника с изпълнение на Таисия Подгорная:

След шествието минахме през магазин, взехме си сладолед и кой каквото иска за пиене и потеглихме за плажа. Там вече имаше доста хора, но пясъкът още не беше почистен, а водата беше вкочаняващо ледена. Впоследствие разбрахме, че 13 градуса. Реших да направя няколко снимки и естествено да заснема близките момичета, а Женя ме сряза: Това да не е твоята приятелка? 😂 А тя се оказа негова позната, но тя първо ни забеляза и ни се обади. Присъединихме се към нея. Поговорихме, натрупахме малко тен. Катя е завършила медицина, специалност АГ и е много интересна личност. Разбира се пиговорихме за положението в нашите страни и ситуацията с лекарите. Скоро Влад се присъедини отново към нас. По идея на Катя двамата отидоха за каша – която се раздава на 9ти май безплатно. Това е овесена каша с масло. Много вкусна беше. Предполагам символизира военната дажба.

Към плажа:

След плажа изпратихме Влад и Катя, а ние с Женя започнахме обиколка с колата из града. Минахме покрай аерокосмически музей, където е изложена цяла ракета. Въобще не се шегуват руснаците! Цяла ракета изложили!

Навсякъде около крайбрежната улица беше все още блокирано, накрая,навлязохме в града доста навътре докато намерим хубаво заведение да обядваме и пием кафе.

Из града – аерокосмическият музей.

Най-накрая обед:

Накрая аз пих едно капучино, а Женя се оттегли да подремне в колата. Към 17:30 се върнахме към крайбрежния парк, където оставихме наблизо колата. Женя отиде да кара ролери, а аз обиколих целия крайбрежен парк от единия до другия край. Той се състои от около 4 успореднк алеи, една от които по-ниско от другите досами плажа. За съжаление не бях взел външната батерия, а скоро ми падна батерията и днес не можах да направя никакви снимки из парка. В него беше нееъобразима тълпа от хора. Майки и бащи с децата си – малки и големи! Пеша, с велосипеди или ролери. Интересно, че бяха основно млади хора, старци почти не видях. Доста деца бвха с военни костюмчета, малки момиченца препускаха на тротинетки с пилотки на главитв и панделки на плитките. Днес времето беше горещи, даже си оставих ризата в колата. Навсякъде беше пълно с девойки по къси панталонки или къси рокли с кецове или балетини. Не е за хора със слаби сърца!

Впоследствие Женя коментира, че Самара е най-готиният град, където се събират огромно множество от красиви и позитивно настроени девойки. Трябва да се съглася от видяното от мен до момента.😁

Около 20:00 се събрахме отново и се придвижихме към колата, а от там с нея успяхме да достигнем до улица Ленинградска -историческа пешеходна улица, излизаща на крайбрежната. Там наред с красивите сгради видях уникално кафе – автобус! 😂

Вечерта из града:

От там решихме да спазим традицията на Женя и да се отбием на заминаване за сладолед в Мак Доналдс. Там беше истински ужас! Огромни тълпи по масите и пред заведението, на първия и дори втория етаж. Женя ходи до тоалетната и каза, че горе в тоалетните имало тълпа от над 30 момичета, част от които дори нахлули да ползват и мъжката! 😂

Въобще видимо тук беше някакво средище, където младежите се събираха, включително с доста шикозни рокли! 😀

Пристигнахме по обратния път доста бързо. Решихме да поседим в парка до хотела и да пйнем от ягодовия кисел, който Женя беше приготвил и все още беше горещ в термосите. Там, в 23:00 още множество деца енергично се катереха по един от паметниците и се гонеха около него. Женя обаче е прав – в Толиати го няма този младежки дух както в Самара. Толиати е един голям, но по-скоро работнически град. Нещо като Перник и София.

С това денят не завърши, а горе в стаята реших да гледам записа на парада в Москва.

Днешният парад в Москва:

Бележка: нямам време да се занимавам с коментарите тук, не знам и точно как се управляват. Който реши – да пише на viber или whatsup.

Увеличаващата се група руски приятели може да пише на руския ми номер 😀:

+7 9653795680

Written by maingagara

Вашият коментар