Русия. Ден 30.

12 Май 2019

Самара

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5cd81c930f3e49d18cdd9008

Сутринта нямах включена в цената закуска и се изстрелях по крайбрежния булевард по посока историческите улици. Минах покрай близкия грандиозен площад с огромно стълбище и монумента на Славата – жена държаща над главата си самолетно крило. До него е катедралата на свети Георги. По-нататък минах покрай пивоварният завод, които е исторически обект, но неясно дали отворен за посещения. От другата страна стигнах до голям манастир – Иверския женски манастир. Влязох в мснастирската църква. Там течеше неделна служба и бяха се събрали око 30-40 жени младини възрастни. От там по билото на хълма излязох покрай великолепната кула-камбанария на свети Николай на малкото паркче Пушкинский сквер, където имаше няколко примамливи пейки на сенчестите алеи. Поседях там докато стане 10 часа и отворят музеите.

Тръгнах малко напосоки към пешеходната улица Ленинградска. Още съседната сграда се оказа драматичния театър. Имаше вечерта мюзикъл, но от 18 часа, а бях сигурен, че до тогава ще съм без сили. Нататък реших да не ходя днес, тъй като аерокосмическият музей работеше до 15 часа и прецених, че нямам време. Завих към вътрешността на града и излязох на централния площад, където още стояха огромен брой трибуни от парада и работници ги разглобяваха бавно и търпеливо. Монументалната сграда в дъното на площада се оказа не кметство или нещо подобно, а операта. Там вечерта имаше също мюзикъл от 1830.

Из града:

Завих и тръгнах почти наобратно към района на хотела към градския музей. Там имаха проблем с кссовия компютър и ми дадоха първо билет за постоянната експозиция, с уговорката после да дойда за другите билети и да платя. На билета ми пишеше до 16 години! При това още не бях се обръснал!

Основната ексопозиция в музея представяше района, традициите му и животинския и растителния му свят от праисторически периоди 1 милиард годинин назад та до втората световна война. Имаше изложени мечки, лисици, сърни, цяла минералба сбирка, но най бях впечатлен от цикъл експонати представящ главните етапи в живота на местните жители – селските къщи и обичаите, когато се роди дете, когато навърши пълнолоетие и зачислят момичето към момите след символично изкъпване в руска баня, обичаите при женитба, когато младата невеста се прощава с близките си.😌

Имаше и поне 5-6 други експозиции, всяка с различен билет. Единен билет нямаше, но имсше билет за изложна на динозаври и анимационни герои. Мислех, че ще гледам кости на динозаври, но се оказа че греша. Имаше около 15-20 реалистични модели на динозаври, които при приближаване на човек започваха да се движат с глави, опашки, крайници и да издават различни звуци. Даже в един забелязах в корема му имитатация на дишане, а на няколко им мигаха клепачите! 😂

В музея:

Експозиция на модели на динозаври, които се движат и издават звуци

След динозаврите слязох отново на първия етаж, къдео беше изложбата на тея „мультишки“. Имах надежди, че това е експозиция за историята на анимационното кино – в Казан имаше голяма експозия за периода преди киното да възникне. Оказа се обаче, че тук става дума за анимационни герои. Жената на входа ме изгледа и каза: Е щом сте при нас ще трябва да разгледате 😂 А там бяха модели на известни литературни и кино герои – движещи се и издаващи звуци. 😂 Включително Чебурашка и Крокодила Гена, Маша и Мечокът.😂 Всичко беше направено за деца, но до 3-,4 годишни. 😂

Награда след музея

Навън вече беше неистова жега и побързах да вляза в първия супермаркет за огромен сладолед и нещо студено за пиене. Сладоледа беше тип брикета, 250 грама. Омазах се хубаво докато го изям, добре че наблизо минах покрай пожарен кран да се измия и разхладя.😂

В музея „Самара космическа“ стигнах доста бързо, оказа се по-близко от очакваното. За,съжаление работеше само една от двете експозиции, тъй като било почивен ден. Обясниха ми подробно как мога да ползвам аудиогид през приложение на телефона, но не можах да го инсталурам въпреки че изтрих няколко големи приложения.

Още във фоайето срещу касата имаше вендинг автомат с храна в тубички, точно същата, която космонавтите ядат. 500 рубли бройката.

На първия етаж имаше малка по площ, но много голяма и интересна експозиция. Бяха изложени капсули от космически апарати, ракетни двигатели, камери за сателитно наблюдение. Едната капсула за аерокосмически снимки имаше малък отсек за парашутите и система за самоунищожение – ако падне на вражеска територия. 🙄😬

Друго, което ме впечатли беше тухла от топлоизолацията на руската совалка Буран – бяха дадени снимки на материала с електронен микроскоп до тухлата. Също имаше лист алуминиева сплав, от която се правят ракетите. Интересно дали разни шпиони са взели вече проби?😀

В аерокосмическия музей „Самара космическая“:

Имаше и специално табло с различни храни. Оказало се, че тайната в съхраняването е да се обазмаслят храните. А с изтеглянето на влагата (лиофилизация) намалява много и теглото.

Имаше и скафандър на въртящ се постамент. А до него три интерактивни табла, всяко с видео презантация на дадена тема. Примерно за хигиената в космоса, спорта там и други.

Имаше и три табла, с общи чертежи на проекти на космически апарати за многикратно използване.

Накрая минах през тоалетната с много оригинални табели на вратите. Във фоайето имаше шкаф със сувенири. Харесах си модел на ракета, нл много скъп – над 7000 рубли (180 лева грубо). Освен това ми се стори твърде голям за да се носи в дисагите. Не беше ясно и от какъв материал е, разглобяем ли е, в колко голяна опаковка е. Засега се отказах, но си взех тубичка със храна -свинско със зеленчуци.

Все пак реших да,обядвам на ресторант за нормални хора – некосмонавти. 😀 Отидох в етнически ресторант наблизо, които беше предимно грузински, но въобще беше източна кухня. Едно от нещата, които си поръчах беше като таратор, но с репички и жълтък от варено яйце. Второто си го пррставях като гъста манджа, но ми докараха по-скоро супа. Нямах никакво място след салатата и таратора, но държах да опитам и основно. Питката също беше много хубава.

Прибрах се в хотела и след кратка почивка се отправих на плаж. Пътьом бях минал през магазин и си взех за плажа грозде и ябълки. Естествено си ги изстудих преди да тръгна за плажа.

На ресторант за нормално хапване:

Поседях до залез слънце, хапнах гроздето и щом тръгна да се смрачава побързах да си тръгна за да не се налага да се обличам в тъмното. Наблизо симпатично момиче свиреше на цигулка през цялото време и сега след плажа поспрях да послушам. Другите инструменти звучаха на запис, а момичето изпълняваше само партията на цигулката. Струва ми се повечето песни бяха от репертоара на Secret garden.

Разходка и вечерен плаж:

Бележка: нямам време да се занимавам с коментарите тук, не знам и точно как се управляват. Който реши – да пише на viber или whatsup.

Увеличаващата се група руски приятели може да пише на руския ми номер 😀:

+7 9653795680

Written by maingagara

Вашият коментар