Русия. Ден 41.

23 Май 2019

Уфа

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5ce67cbdd85e39bddfca27f0

Сутринта тръгнах на запад и покрай доста интересни сгради излязох чак на телевизионния център. Там мъгла обгръщаше част от кулата, денят бе облачен,но не студен. Наблизо работници засаждаха цветя в близката леха. Бяха приготвили половин тир палети с цветя! Не се шегуват!

Завих наляво към реката. Там е паметникът на Салават Юлаев на кон. От там се отрува великолепна гледка на юг към реката и още много надалеч отвъд нея.

Върнах се за малко на булеварда и при първа възможност отбих по улица по билото покрай реката. Завъртях се покрай сградата на правителството на Башкирия, но от там не се откриваше кой знае каква гледка към реката. Продължих надолу покрай брега. Разходих се малко из меморислния парк, посветен на гражданската война и покрай великолепните здания на Съдебната палата стигнах до парка Салават Юлаев. Паркчето е малко, но много красиво. Имаше две беседки пълни с абитуриенти, които се снимаха. Минах по малко симпатично мостче. От там се виждаше добре реката и моста, по който вчера дойдох. Излязох обратно на булеварда и пресякох входното шосе. Отбих се за малко на паметника посветен на дружбата между руския и башкирския народи и построен по повод 400 години от доброволното присъединяване на Башкирия към Русия. От там се придвижих по булеварда на север до голяма джамия. След това навлязох навътре в квартала и покрай сградите на няколко университета достигнах до великолепния катедрален събор Рождество на пресвета Богородица.

Катедралата беше сред малко, но много красиво и зелено паркче. Имаше в съседство друга сграда в същия стил, явно за неделно обучение или други подобни дела.

От там тръгнах на булевард, в дъното на който беше катедралата и се повъртях малко из града. До едно кръгово харесах заведение за хранене, но реших да не спирам все още, а да заснема първо още от града. Повъртях се в посока към младежкия театър. Там пък харесах кафе. Отложих и него и влязох в театъра и купих билет за утрешната постановка. После продължих по булеварда до Театъра за балет и опера. Там касата не беше в сградата и любезно ме инструктираха да отида в парка зад театъра, където в голяма ротонда беше касата. Взех билет за днес вечерта за танцов спектъл. След това пообиколих още малко имсе върнах на заведението до кръговото. То се оказа заведение за бързо хранене на самообслужване. Взех си супа и горбуша. Подледнотл беще в някаква купчинка, запечено отгоре с кашкавал. Е вече знам, че горбуша е риба! 😂 И то сьомга!

След това отново се придвижих по добре известния вече маршрут към Младежкия театър. Там си поръчах татарски чай (с мляко). 6 лева за 300мл. Ако щеш как’ Сийке! Такива са цените навсякъде в Русия. Затова и няма въобще култура за ходене по кафета като у нас.

След кафето се прибрах да почина малко и след 18 часа пак излязох. Бая се зачудих откъде се влиза в малката зала и дали въобще е в същата сграда. Главният вход беше затворен и други като мен също бяха в суматоха.

Все пак бях доста подранил и реших да посетя наблизо някакво мероприятие, което се провеждаше от другата стрсна на булеварда на стотина метра от театъра в посока към реката. Оказа се церемония по откриване на третия семестър в медицинския университет. Нямах време и се върнах на театъра. Там където преди бях видял надпис, че е кафето се оказа и входа за малката зала.

Кафето затваряше в 19:00, но във фоайето имаше „кофейня“, където народа седна да пие по нещо. Това, според мен, стана причина да се точат хора, светещи си с телефони, няколко минути след третия звънец.

Днешният спектакъл всъщност не бе един. Първата част беше балетна постановка в едно действие, а втората част след антракта бяха 7-8 предимно балетни танци от по няколко минути и нямащи нищо общо един с друг.

Първият спектакъл „Доктор Никто“ (доктор Никой) беше много впечатляващ. Първа сцена започна със Смъртта, на която косата падна от небето в ръцете. От там всичко се завъртя около млада дама, двама нейни ухажьори и нейното бебе. Бебето явно беше много болно защото се намеси доктор, дамата плака и въобще драма. По-нататък се намесиха повече доктори, които явно държаха единия младеж в усмирителна риза. След танц със дамата, накрая тя се оказа в плен на докторите. В течение на цялата тази работа бе намесен кордебалетът, които май играеха дяволчета на Смъртта, съдейки по грима им. Накрая един по един двамата младежи и дамата се срещнаха на небето. Смъртта им връчи и бебето. После всички се събраха с корде балета в дъга. Смъртта замахна с косата и всички нападаха.😂

И все пак официалната анотация от сайта на театъра:

Доктор Никто
Одноактный балет на музыку Альфреда Шнитке 
Либретто и хореография Саръяна Сулейманова
Балетмейстер-постановщик – Саръян Сулейманов 

Молодой хореограф и артист балета Башкирского государственного театра оперы и балета, Саръян Сулейманов, лауреат и обладатель бронзовой медали на международном конкурсе «Арабеск – 2018» им. Е.Максимовой, 30 марта представит премьеру новой постановки — одноактный балет «Доктор Никто». Авторское либретто вдохновлено романом Булгакова «Мастер и Маргарита», здесь также звучат мотивы пьес Метерлинка, Стриндберга. Балет поставлен на музыку Альфреда Шнитке – используются эпизоды из его опер, камерных сочинений, а также отрывки из музыки к кинофильмам. Смысловое пространство балета полностью заполняет таинственный Доктор Никто, который потусторонне властвует над другими персонажами и направляет их к финальному итогу. Сам автор поясняет, что «Доктор Никто» – это, прежде всего, художественное послание – message к современникам, в котором он пытается сказать как важно ценить каждое мгновение этой жизни и о том, что, несмотря на бренность нашего бытия и дыхание рока, каждый из нас обладает бесценным богатством – созидать, творить и стремиться к вечным, бессмертным ценностям.

Втората част:

Балет весны
Современные хореографические номера 

1. Эдуард Артемьев – «Небеса»
Хореография Ирины Филипповой
Исполняет: Сергей Бикбулатов

2. Музыкальная рок-группа «The Revels» – «Каманчи» («Comanche»)
Хореография Нины Мадан
Исполняют: дипломант всероссийского конкурса Белла Оздоева, заслуженный артист Башкортостана Олег Шайбаков

3. Том Тыквер – «Цвета любви»
Хореография Нины Мадан и Вячеслава Пегарева
Исполняют: Амина Халикова, дипломант всероссийского конкурса Адель Филиппова, Ильнур Зубаиров, Динар Шакиров

4. Премьера
Горан Брегович – «Изгнанные из рая»
Хореография Рината Абушахманова
Исполняют: народная артистка Башкортостана Римма Закирова, заслуженный артист Башкортостана Андрей Брынцев

5. Константин Чистяков – «Завтра Ок»
Хореография Натальи Кочегаровой
Исполняют: лауреат всероссийских и дипломант международного конкурсов Софья Доброхвалова, Сергей Бикбулатов

6. На музыку Эннио Морриконе – «Dal Mare»
Хореография Рината Абушахманова
Исполняют: народная артистка Башкортостана, лауреат Государственной премии РБ им. С. Юлаева, дипломант и призёр международных конкурсов Гульсина Мавлюкасова, народный артист Башкортостана; лауреат Государственной премии РБ им. С. Юлаева Ильдар Маняпов.

7. Премьера
На музыку Исаака Альбениса – «Первое свидание»
Хореография Саръяна Сулейманова
Исполняют: дипломант всероссийского конкурса Адель Филиппова, Алмаз Ишмухаметов.

8. На музыку Адольфа Адана, Джакомо Пуччини – «И ты – свет!»
Хореография Арины Панфиловой
Исполняют: Наталья Гимазетдинова, Альфина Шарипова, Маргарита Шафикова, Салават Булатов, Динар Шакиров, Расиль Сагитов.

Линк към сайта на театъра:

http://www.bashopera.ru/repertoire/ballet/12477/

На балет 😍:

Въобще спектакъла беше много интересен. Лошото е, че е местна пиеса и няма голям шанс да се види другаде като например Фауст или Лешникотрошачката, които се поставят в цял свят. На мен ми беше особено интересно, тъй като съм се занимавал 15 години със спортни танци и гледам с други очи – когато човек разбира част фигурния материал, синхрона в тактовете, фразировката, постройката на тялото и техниката.

След театъра се завъртях наблизо. Хапнах набързо кюфте с гарнитура и една кифла в заведение за бързо хранене, но реших да ходя да търся супермаркет. Пообиколих малко и накрая намерих. Взех салатка, репички и лук, а също пелмени и пепси.

В кухнята принципно имаше всичко. Дори сол! 😂 За съжаление олиото беше нерафинирано и придаде не особено приятен вкус, но все пак се получи доста добре. После след кратка борба с печката успях да пусна котлон и кипнах вода с олио,сол, черен и червен пипер. Имаме пелмени!😂

Дежурният администратор се въртеше около мем и ми съдейства за печката. После и той си вари пелмени. Не посмях да го питам за неговата рецепта!😂

Утре съм пеша по музеите. Един млад мъж от Ростов ми предложи утре заедно да се разходим. Той имал малко работа и после. Разбрахме се за 9 часа сутринта утре.

Вечеря

Written by maingagara

Вашият коментар