Русия. Ден 50.

01 Юни 2019

Челябинск

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5cf25dc4d85e396443309e76

Олеее, днеска се разсипах от снимки! Вчера на влизане в града, той не ми се стори с кой знае колко интересна архитектура, но съм се излъгал! Има огромен брой повече или по-малко старинни сгради. Повечето явно са концентрирани около две – три главни улици. Има много, ама много театри и концертни зали и всичките са в центъра. Отседнал съм съвсем наблизо при това!

Сутринта тръгнах към театъра за билет, докато не са свършили. Купих билет на хубаво място – шести ред, около средата. 2000 рубли – около 60 лева. Ако щеш, како Сийке! На повечето хора им върши работа и на балкона, но аз искам да гледам в детайли техниката на балетистите и балерините. Непосредствено до театъра започваше пешеходната зона. Имаше някакви знаци, че е забранено за велосипеди, но не беше много ясно за кой точно район се отнасят. И все пак до горния край на зоната не видях други велосипедисти. Излязох на горния булевард, но не беше никак проста работа да се пресече. Един подлез беше в ремонт, другия до него – превърнат в супермаркет. Минах по следвия, но се озовах на островче между трамвайни линии. Все пак прекосих и се озовах на Площада на Революцията. Естествено, с паметник на Ленин. Тръгнах през парка нагоре към драматическия театър. Задачата не беше проста, защото имаше много стъпала. Направих обиколка около театъра и се спуснах пак към площада, където покарах на изток по булеварда. Скоро завих наляво с идеята да намеря театъра на съвременния танц. Сградата явно не беше на театъра, защото нямаше никакви подобни надписи, но имаше интересна табека: „Щастие, Любов, Хармония“. Веднага след това завих на ляво, на запад, и преминах през парка „Алея на славата“ с възпоминателен монумент. Имаше плочи с изписана 1986 година. Върнах се на булеварда и се спуснах още по-надолу. Заобинолих и излязох пак на алеята на славата, до мястото, където имаше мемориален комплекс с вечен огън. От там се върнах по обраъния път на буюеварда , който минавале през Площада на Революцията. Този път се движих по другата страна за да заснема отсрещните сгради. Продължих нататък по него булевард. Преминах покрай Педагогическия, а след това и покрай Аграрният университет. Отбих се за кратко в малък парк, където в долния му край беше дворецът на Пионерите с игрища за баскетбол и красива църква до него.

Нататък по булеварда преминах покрай красивото сдание на Южноуралския държавен университет. Стилово много наподобяваше московския МГУ „Ломоносов“. В края на булеварда имаше голям монумент символически изобразяващ разцепването на атома и голяма статуя на Курчатов. На север от Челябинск има няколко закрити градове, сред които е и град Озерск, където се изработва първата атомна бомба в Съветския съюз. От северната страна на монумента имаше голям стадион, където се провеждаше много голямо ученическо първенство, с музика и мажоретки. Не ми стана много ясно дали е с платен вход, а и нямах време.

Спуснах се обратно по булеварда, от другата му страна за да заснема по добре Южноуралския университет. После завих надясно, на юг, и съвсем скоро завих силно на ляво, където посетих банка и изтеглих пари – бях останал с около 2000 рубли кеш, след като вчера в хостела ме накараха да платя в брой. Наблизо се оказа голям медицински комплекс, в който според Гугъл имаше музей на медицината. С няколко упорити обиколки не намерих признаци на такъв. То ще има, но ще е корпоративен и с предварително записване…

Спуснах се надолу по булрварда и излязох отново на градинката между Драматичния театър и площада на революцията. Преминах през градинката и направих повторни снимки – сутринта слънцето през цялото време светеше точно срещу мене, от посока,неудобна за снимане.

В края на площада, досами парка имаше 4-5 големи камиони и 1-2 вана, които бяха мобилни лекарски кабинети. На единия имаше надпис с призив за бвзплатен тест за СПИН, а на друг пишеше, че е флуорографска лаборатория. От там успях да пресека и се спуснах обратно по пешеходната зона. Този път обаче видях два ясни знака, забраняващи велосипеди. Затова се спуснах по единия край. Видях обаче още двама велосипедиста.

Достигайки долния край, реших да продължа още нататък в същата посока. Пред мен имаше мост, а наляво започваше пешеходна алея. Тръгнах по нея към голямо виенско колело. Оказа се, обаче, много заплетена история как да си купиш билет за там: влизаш в търговския център, минаваш през спортна зона между батути, влизсш в стълбище, качваш се 1-2 етажа, вървиш по дълъг коридор. Там е касата. 250 рубли. 7-8 лева. Ако щеш. Връщаш се в обратната посока до фосйенце и там, встрани е входа на тунела за колелото. Идеята е ясна – да минеш между мбожество заведения и да си купиш нещо.

От виенското колело се откриваше нелоша гледка, но не останах доволен. От едната страна е големия търговски център, а от другата страна пак нещо подобно. Въобще това колело принципно трябва да е в по-централна и населена зона.

Поглед от виенското колело:

Слязох от колелото и преминах по втори мост, успореден на първия. След него завих покрай реката и излязох на сравнително малката, но много изящна сграда на Челябинската филхармония. Имат орган! Утре ще има концерт, при това обеден! Отивам!😍

От Филхармонията, през малка градина излязох на първия мост и продължих към заведение за бързо хранене, което харесах сутринта в началото на обиколката ми. Незнайно защо помучих 50% намаление на всичко. От там отидох на кафе, на стотина метра по на запад. Пих една лимонада с киви,ябълка и ментови листа, а също и еспресо. Колкото нспръстник. Уф…

От там се върнах бързо в хостела за час почивка преди балета.

Подремнах си малко и след 17:20 тръгнах към театъра по улицата,която излизаше между театъра и първия мост. По пътя забелязах други старинни сгради, на които с велосипеда не бях обърнал внимание.

Пред театъра вече се струпваше множество, вътре по етажите – също. Театърът е много пищно украсен не само отвън, но и вътре. А залата! Лелееей! 😍

Бях на Анна Каренина. Балет в две действия. Много красиво, балерините и балетистите с красиви, много изящни позиции, дори докато играят спящи, седящи или дори правещи секс! 😀

Лично на мене повече ми хареса балета в Уфа – няколко пъти по-малко участници, но някак си по-драматично, с повече енергия, ако мога така се изразя. Тук постановката е премиерна, част от кратък фестивал в чест на тяхна балерина от миналото Екатерина Максимова.

До мен седна 16-17 годишно момиче, явно балерина. Беше с шифонена рокля и често снимаше с телефона си цели сцени. Явно разбираше от балет щом имаше тази преценка.

На балет!:

След балета се запътих към арменски ресторант наблизо, но той се оказа доста по-малък от очакваното. Залата с големите прозозци над него всъщност беше друго заведение. В самия арменски ресторант масите бяха събрани и наредени за банкет. Отидох да хапна в близкото заведение, където обядвах. От там тръгнах да се прибирам и само стотина метра нататък на същата улица имаше танцувален ресторант, а навън бяха наизлезли дами на над средна възраст.

Обмислям да посетя „Легенди за любовта“ – балет в 3 действие на 4ти и 5ти юни, на Башкирската опера. Проверих за влакове от и до Екатерининбург. А автобуси има на половин час. Ще карам на 3ти и 4ти към Екатерининбур, а на 5ти ще дойда на балет 😂

Поглед от виенското колело

Written by maingagara

Вашият коментар