Русия. Ден 51.

02 Юни 2019

Челябинск

Ураа! Отивам на обеден концерт във Филхармонията! 😀 Обмислям от сега и концерта от 15:00. Боже, няма да ми остане време за музеи!😂😬😅

Бях на Филхармонията малко преди 11 часа,но касата работеше от 11:00. Поседях отвън на пейка в градината. Бяха пуснали някаква хубава музика по уредба – радио, но много подобащо със стила си на Филхармонията.

Взех билет за „Час органной мъзыки“ от 12:00 и тръгнах по булеварда да разгледам близката църква. Там току-що привършваше неделната служба и беше пълно с народ.

Малко след 11:30 бях отново на пейките пред Филхармонията. Скоро започнаха да прииждат все повече хора и влязох вътре. Сградата отвън изглвжда малка, но всъщност вътре е много просторна и изключително изящна!

На органа свири Владимир Хомяков, народен артист на Русия. Той първо ни представи произведенията. Беше изключително интересно да се гледа как едновременно се свири с ръце и крака! Накрая ни покани на сцената да ни покаже и разкаже за органа. Отговори на доста въпроси – къде как е строен, как е решено да има орган по съветско време. Оказа се, че за разлика от пианото в партитурите за орган няма инструкции зс темпо или указания с кои пръсти се свири. Също така органът няма резонатор, за разлика от рояла. А също е важно всяка нота кога се изсвирва, но и кога се сваля.

Беше минало вече 13:30, така че бързо взех от касата билет за следващия концерт от 15:00 и бързо се отправих към близката художествена галерия. По пътя видях и таблото с експозициите на Държавният музей, който беше отсреща на галерията. Не бих казал, че имаше кой знае какво в галерията. В Нижни Новгород беше най-интересно, във Владимир също.

Из художествената галерия:

Двайсетина минути преди концерта бях вече пред Филхармонията и се отправих към залата. Там вече звучвше музика и се двпумях дали оше не е завършил предния концерт, но влязох. Нямаше още никой, а органистката подгряваше на органа. 🙂

На концерта имаше изключително много деца на по 2-3-5 години. Многи от тях се разхождаха наоколо, няколко плакаха. Концертът е част от цикъл, посветен на разждането на дете. За сведение по-долу слагам линк и скрийншот, тъй като предполагам, че с отминаване на концерта ще го свалят от сайта.

https://www.philarmonia.ru/afisha/june/event/1962-tsikl-kontsertov-priblizhenie-chuda.html

На концерт за бъдещи родители:

Щрих от днес
Карл Вебер – Песен на ловците, изпълнява Лариса Тимшина на орган.Челябинск.

Концерта изнесоха 4 млади дами. След това долу на първия етаж си взех на диск колекция от всички изпълнении прпизведения в цикъла. 😀

Отправих се обратно към Държавния музей, в съвременна сграда с два корпуса, стъкленин пирамиди и даже експозиция на открито. Най долу започнах обиколката с гостуваща експозиция от велосипеди, мотооеди о мотори от частна колекция.

Изложба на мотоциклети и велосипеди в Държавният музей:

После се ксчих на покрива, където имаше експозиция от снимки на Челябинск – преди и сега. Бяха разположени в съответната посока,където са съответните сгради. Много оригинално!😁

От там преминах през съответните експозиции, като за всеки район до сега – минерали, животни, растения, вкаменелости, бит в по-далечни и по-съвременни времена, оръжия, индустрия и особено металолеене. Русия е изнасяла чугун за Европа още след 1700 година! Имаше и фотоизложби – Мостовете на Будапеща и фотоизложба посветена на Жул Верн. Завърших с експозиция посветена на индианците 🙂

Другите експозиции:

Експозициите

Накрая съвсем премалял от обикаляне и нищо не ял цял ден, седнах да пия лимонада на едно заведение на центъра. 240 рубли,7 лева. Ако щеш! Кафетата бяха и те на едни извънземни цени… въобще как е възможно това?! При положение, че в Русия заплатите са ниски, музейната работничка в Златоуст се оплака, че получавала 11500 рубли на месец. Не вярвам един сервитьор да получава повече от 15000. Кой тогава прибира разликата, щом разходите за персонал са по-ниски от у нас, а цените двойни и тройни?!

След това отидох в заведението, където вчера два пъти се храних и хапбах като човек за само 134 рубли, общо, всичко!😮😅

Прибрах се със сетни сили, позаредих малко батериите в прекия и преносния смисъл и отдкочих до съседния супермаркет. Взех малко салатка и репички, но за съжаление нямаше от хубавия локум, който ядох в Златоуст и който видях вчера у един човек на касата.

За вечеря направих една огромна зелена салата с лук и репички и със съквартиранта я хапнахме. Пиговоригме си за България, Русия и казахстан. Той ми подари монета 100 тенге и консерва казахско телешко. Утре го хапвам! 😀

Written by maingagara

Вашият коментар