Русия. Ден 56.

07 Юни 2019

Екатеринбург

Днес реших да започна с разходка от най-близките места. Катедралата на кръвта (буквално), посветена на император Николай Втори и неговото семейство, обявени от църквата за мъченици. В криптата имаше няколко големи помещения. В първото беше експозицията посветена на руските светци и на опитите за унищожението на техните мощи от съветската власт.

Във второ помещение имаше експозиция за царското семейство, техните слуги, биографични справки, снимки, разкази. Имаше и табла посветени на съвременни герои на Русия.

В трето помешение имаше мраморни плочи с имената на царското семейство. Предполагам там са положени костите им

Изглед отвън и експозицията в криптата:

По красиво изрисувано стълбище се влизаше горе в катедралата. Много изящно и светло! Просто монументално!

В катедралата:

От там отидох в съседната сграда, която е едновременно църква, библиотека и музей. Църковната лавка беше много голяма, с хиляди книги и книжки, стотици икони и сувенири.

Наоколо:

От там по булеварда се спуснах до театъра и край него влязох в парка на Харитоновото имение. Там имаше езеро, със много много гълъби и патици. Хората носеха цели хлябове в ръце за да ги хранят.

Харитоновския парк

От парка излязох в друга градина в единия край ба която беше църквата Възнесение Господне, а в срещуположния край беше монументът посветен на Комсомола. Небесносинята църква беше вътре малка, но имаше други по ещения за обучения. Имаше обяви, че там работи даже църковен психолог. Имаше и служба за социална помощ, набираха се доброволци и пишеха за случаи на оказана помощ. Даже бяха оставени различни видове бланки.

Църковната лавка беше нещо огрооомно! Имаше щанд за бижутерия, за манастирска биокозметика, продаваше се и осветен мед, както и малки шишенца с масло, осветено на различни свети места. И хиляди хиляди книги! А много от иконите даже не бяха изложени, а бяха наредени на лавици една зад друга като книжен каталог, по групи според светеца.

Купих шампоан, крем за ръце и красив пръстен 😁 Навън имаше павилион за манастирска храна. Взех си две фунийки с шоколадов крем и чай и закусих на масата. Заедно с врабчетата! 😂

Църквата Възнесение Господне:

От там покрай Филхармониятс се отправих към вчерашното кафе за обяд.

На обяд:

От там тръгнах към срещуположния край на града – към жп гарата. От детския театър булевардът до гарата беше много широк, а от двете му страни имаше множество красиви сгради, с еднаква височина и стил, строени през петдесетте години. Опитах да вляза в гарата, но охраната ме сряза, че не от там. Минаваше се като на летищата през скенер, с проверка на багажа. От там излязох на съседната автогара, където наблизо имаше красив музей. Планирам го за следващите дни. Нямах повече време и побързах да се прибера и приготвя за балет.

Разходка към гарата:

В театъра беше голяма навалица, всички места бяха заети. Постановката – Кармина Бурана, на гостуващия Челябински театър за опера и балет. Постановката беше част от протичащия театрален фестивал. Участваха огромен брой балетисти, мъжки и женски хор, а също и трима солови певци.

На театър:

Беше…изящно. Потресен съм!

Минах да си взема една голяма шаурма и се разходих покрай езерото. После продължих по булеварда до кафето на Филхармонията.

След театъра:

След кафето ходих спешно до близък магазин, тъй като минаваше вече 22 часа. Нямаше репички, но салата и лук взех. На касата вървеше много бавно и се беше събрала голяма опашка. По едни време даже замлъкнаха анонсите по уредбата. На въпрос защо не пеят вече „Гооолааас Пяятьооорааачкиии“ ни отговориха, че защото магазинът вече бил затворил!😂

От там по крайбрежната алея се прибрах. Батерията ми беше почти паднала, но успях да направя няколко снимки.

По крайбрежна алея:

За вечеря варих пелмени и направих голяма салата. Ура! Сетих се, че са ми останали купичка репички от вчера! Салатката беше къдрава и стана много вкусна, но за съжаление всички бяха легнали.

Вечеря:

Written by maingagara

Вашият коментар