Русия. Ден 58.

09 Юни 2019

Екатеринбург

Днес реших да посветя деня на музеите. Първо се отправих към жп гарата. Там пих кафе и се разходих малко. Много прилича на гарата в нашите големи градове, но тук е много по-чисто и поддържано.

От там отидох в съседния музей, който обаче се оказа, че не е истотически, както ми се е сторило, а е посветен на историята на железниците. За съжаление се оказа заворен и можах да снимам само в двора.

Двора на ЖП музея:

От там тръгнах надолу по булевард, който ме изведе до мост, разделящ езерото на две части – вляво се падаше драматичния театър, а вдясно беше част, много красива за пикник. Слязох наляво към езерото, но се оказа, че под моста не може да се мине. Самият мост беше в основен ремонт и се наложи дълго да обикалям за да пресека от другата страна. През паркинг излязох на крайбрежна пътека, но тя скоро свърши и се наложи да се връщам. Преминах зад жилищни блокове и малко мостче над рекичка и излязох в двора на университет, където всъщност беше крайбрежния парк. Заобиколих го и отново по моста поех към Драматичния театър и Елцин център. Там беше музеят на Елцин, но от картатс не се разбираше в коя от всичките сгради. В крайна сметка се повъртях в района и пак се върнах в Елцин център.

Из града:

Музеят на Елцин заемаше два странични етажа. Купих билет влязох. На първия етаж имаше лимузина и подаръци, които е получавал Елцин, а също и малка зала с много голям панорамен екран, където се прожектираше анимационен филм-презентация за руските владетели оъ древността до наше време.

На втория етаж имаше красиво фоайе с голям стъклен купол и пейка със статуя на Елцин. От едната страна имаше помещения, организирани като експозиция за седемте най-важни дни в президентството на Елцин. Това включеаше и мултимедийни ексоозиции на речта му пред пред КПСС където напуска партията със сподвижници.

Имаше стаи посветени на августовския пуч и на прехода след това към пазарна икономика, обявяването на независимост от републиките и много други.

Накрая се преминаваше през модел на кабинета, където беше поставена камера, записваща новогодишното му обръщение с което подава оставка. От там се влизаше в голяма стъклена зала на Свободите, с панорамен изглед към града. Имаше и две кабинки, където можеше посетителите да запишат видео със свое мнение за събитията и Елцин.

Музеят „Елцин“:

От музея на Елцин премибах в малка галерия, където имаше експозиция посветена на архитектурата на Екатеринбург и на поетапното модернизиране и надстрояване на четири знакови за града сгради.

Архитектурния музей на града:

След това във фоайето седнах на кафе, където хапнах салата и пай със спанак и пих чай.😊

Търговски център „Елцин“:

Покрай езерото:

От Елцин център се спуснах по крайбрежната алея, пресякох покрай моста от другата му страна и стигнах до худижествения музей. В тази част на парка беше заградено, имаше охрана и не беше ясно може ли да се влезе с велосипед. В крайна сметка ме пуснаха от входа до музея.

В музея първата зала беше посетена на чугунолеярнатата индустрия в района с множество изящни експонати.

Художественият музей – чугунения двор:

Преминаваше се през много малка експозиция на Златоустовския оръжеен завод.

Златоустовския завод:

На втория етаж имаше голяма експозиция на японски гравюри. Имаше и инструкции как да се четат. Например там има марки и подписи от цензори.

Японската експозиция:

Преминах към отдела с експозиция на изящни изкуства.

Друг отдел:

Най много ми харесаха обаче следващите отдели, първият от които посветен на обработката на полускъпоценни камъни. Имаше и експозиция на скорошен конкурс за ювелирни изделия.

Обработка на минерали:

В картинната галерия също имаше много красиви и интересни експонати. Заслужава се да се отбележи картина на дама, която на тъмно изглеждаше като луминисцентно фосфиресцираща.

Изобразитрлно изкуство:

Обиколката в музея завърши с иконопис.

Иконопис:

От музея поех към учебния театър. Вече минаваше 18 часа, а в 18:30 беше концерта, един от няколкото дипломни концерти. Оказа се, че не се придават билети долу. Една възрастна дама ме прати направо горе, но там събираха билети и се върнах долу. Оказа се, че билет може да се купи само от автомат, който при това не връща ресто😂. Възрастната дама дойде с мен и ме вкара вътре. Сигурно беше директорка, не знам🤔😅

Днешният концерт беше в две действия. Първо бяха танци – индивидуални и в малки групи. Танците бяха класически (балет), фолклорни и модерни. Мен най-мнооо ми харесаха двете индивидуални изпълнения на балерините. Не мога да кажа, че бяха супер майстори, но като за дипломна работа беше супер!😊

Втората част бяха имитации на известни изпълнители, които уж пеят пред нас. Една песен толкова ми хареса, че си пуснах Шазам да я видя коя е: Я буду твои руки целовать на Николай Басков.

В учебния театър:

Николай Басков – Я буду твои руки целовать

Концерта приключи малко преди 21 часа и аз изключително доволен от концерта на младежите се насочих към добре известната будка наблизо за шаурма.

Когато се прибрах обапе варих пелмени и се почерпих за десерт със замразени плодове. 😂

След духовната храна и материлна:

Written by maingagara

Вашият коментар