Русия. Ден 63.

14 Юни 2019

Тюмень

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5d03e997d85e39f6fea9da83

За днес бях решил да обиколя колкото се може повече музеи, да се разходя с корабче по реката, а вечерта на театър. Реших да започна с най-близките музеи – комплкс Словцов. Това беше нещо много голямо и просторно! Долу на фронт офиса като ме разбраха, че пътувам през Русия и то на велосипед момичето изпадна във възторг. Малко са лудите като мен в тая част на Русия!😂

Долу във просторното фоайе имаше множество удобни диванчета, гардееоб, фронт офиса и щанд за сувенири. От там плавно се преминаваше покрай малка ниша с площадка с картиниа и се отиваше в просторна зала. В тази част на етажа бяха изложени картини от соц периода, посветени на усвпянето на Сибир. Нататък имаше мслка стая с произведения от слонова кост. До него беше аюфитиеатър. Тази зала съм я сънувал. Още в България имах подобен сън за рсзходка из градче и подобна зала с такова разположение!😁

Нататък имаше скромно изложение на оръжия. Качих се на вторуя етаж. Там имаше много голяма експозиция на пощенски картички, групирани по тематика. На същия етаж имаше и малка експозиция на икони, камбани и църковни одежди.

Музеен комплекс Словцов:

Продължих на следващите етажи с картинни галерии.

Художествената галерия към музея:

На едни място имаше площадка със закачалки с дрехи в старинен стил, където всеки можеше да си облече ксквото иска и да се снима безплатно в битов кът.

Място за снимки:

В галерията за модерно изкуство, имаше доста интересни картини – нспример рисувани върху найлон с концентрични линии.

Модерно изкуство:

Обмислях да обядвам в кафето на хотела, но реших все пак да продължа нататък със съседният мултимедиен парк. Това беше нещо грандиозно! Сграда на четири етажа, първите три с по две крила, където подледователно се птедставяше историята на Русия от династията на Рюрикчовите до Романови. Имаше стотици екрани, киоски с хринологии, любопитни факти и дори книги, където като разгръщаш страниците се проектира върху тях съдържание от проекрор, съответствсщи на съответната страница. Имаше много викторини, но най-оригинално беше поточето на пода, което се люшкаше според стъпките на посетителя – то беше поставено покрай къта, посветен на кеъщенето. Един вид – преминавайки през водата се покръстваш! 😁

Мултимедиен парк:

Експозицията беше огрооомна! Мина 1730 докато обиколя бегло! Тук трябва да се дойде за няколко дни – всеки ден по един етаж! В края ми направиха впечатление следния цитат от Мао преди много десетилетия, далеч преди промените и демокрацията:

Не е ли излязал прав???

До него имаше и много прозорливо изказване на Путин:

Не е ли прав?

Времето напредна ужасно много и се наложи да се предвижа директни към театъра. Искаше ми се поне да видя кога какви корабчета има по реката, но нямаше никакво време. Поне театъра беше недалеч – на малко повече от километър. Малко преди театъра имаше търговски комплекс с ресторант във формата на металическо кълбо. Влязох и хапнах много набързо супа харчо и люля кебсп с картофи на фурна.

Така де, гладен може ли да се занимавам с изкуство?😁

Стигнах в последните минути в театъра. Сградата в нова, мисля строена 2008ма, и е огрооомно! Вътре не е особено шикозна, но е красива. А и в съвтемеността да построиш такъв огромен театър…!!!😮😁 Заслужава да се отбележат стълбите в театъра – на всвко стъпало имаше година и известно произведение създадено тогава.

Постановката беше Испанска балада:

Испания, времена Третьего крестового похода. Страстная и запретная любовь короля Кастилии Альфонсо и юной еврейки Ракель переворачивает ход исторических событий. Страна выпала из агонии войны, на целых семь лет в Испании воцарился мир. Но за воротами королевского дворца  плетутся заговоры, ведь любовь женатого короля – грех, а страдания обманутой королевы можно использовать в политических интригах.

     Спектакль „Испанская баллада“ – о большой любви, торжествующей над мраком предрассудков и суеверий, над мелкими корыстными расчетами и крупными политическими интригами.  


Создатели спектакля:

Режиссер – постановщик и балетмейстер –  Сергей Захарин
Художник – постановщик – Евгения Шутина
Музыкальное оформление – Владимир Бычковский
Художник по свету – Тарас Михалевский
Помощник режиссера – Вера Сокурова
Действующие лица и исполнители:  
Кадар – Марина Карцева
Альфонсо, король Кастилии   – Николай АузинСергей Канаев
Леонор, королева Кастилии    – Наталья Никулина
Иегуда,  королевский казначей   – Александр Тихонов
Ракель, его дочь –  Софья Илюшина
Алионора, королева Английская – Кристина Тихонова
Саад, кормилица Ракель – заслуженная артистка России Ирина Халезова
Архиепископ   –    Константин Антипин
Родриго, каноник короля –  Виталий Илюшкин                                                 
Муса, врач и философ  –  Владимир Ващенко
Барон де Кастро –  Евгений Киселев
Белардо, садовник короля – Сергей Калинин
Отшельник – Игорь Гутманис 
Народ и Воины – артисты театра

На театър:

Сюжета беше за крал Алфонсо, крал на Кастилия, които се влюбва в млада еврейка, чийто баща е назначен за финансов министър. Кралицата, която живее в далечни земи е обидена и с майка си замислят пъклен план: да въвлекат Алфонсо във война и докато той воюва да избухне недоволство сред народа, който да насочи гнева си срещу евреите и да убият любивницата.

Спектакълът беше с елементи на мюзикъл – не пяха, но имаше много танци. Първо действие продължи цееели два часа, а второ малко по-малко!😅 Добре, че хапнах предварително! 😂

Прибрах се в хотела, но не за дълго: реших да изляза все пак на разходка през близката крайбрежна градина до Моста на влюбените. Беше много красиво навсякъде, осветено артистично. Повървях до другия край на моста. Снимах манастирчето наблизо. А в него край на моста имаше и корабен рул, от онея старинните. Заставайки там пред теб се ширва целия мост, точно като кораб! Все едно караш кораб, хаха! 😂 Оригинално!

Стана ясно и още една причина да са забранени кънки и велосипеди – мостт беше под наклон, който не изглеждаше сериозен, но си беше. Там ако тръгнеш я се спреш я не! Единия бряг на реката, към центъра на града е много висок, а другият, където са туристическите корабчета е нисък и моста е под формата на дъга.

Нощна разходка:

От моста се придвижих покрай Филхармонията до денонощния магазин за да купя домати. Имах само един останал, а исках да се изстудят добре до сутринта. Купих и малък пакет пелмени и ги варих в чайника😂 Получи се!

Вечеря:

Written by maingagara

Вашият коментар