Русия. Ден 74.

25 Юни 2019

Новосибирск

https://www.sports-tracker.com/workout/vesko_dechev/5d11e618b99d964ed98d0817

Днес денят започна традиционно с велообиколка на града. Тръгнах от хотела на север, но на първото голямо кръстовище след няколкостотин метра завих на запад. След около километър и половина – два стигнах до централната жп гара. Всъщност те са две гари там – едната е за крайградски линии, а другата е за далечни линии. Дали трябва да се кача на 28ми от тук не ми е съвсем ясно още. По-нататък завих на север, докато стигнах до две разклонения на пътя. Хванах по едното, но скоро реших да се придвижа към съседния по-голям булевард, по който карах докато стигнах малък парк – Нарымский сквер.

Велообиколка из града:

Карта на центъра:

В парка освен малка църква имаше два интересни паметника. Първият беше стилизиран атом излъчващ радиация, посветен на жертвите на радиационни катастрофи, аварии и изпитания на ядрени оръжия. Не е тайна, че са провеждани изпитания на такива оръжия с умишлено облъчване на военни и цивилно население – както в СССР, така и в САЩ.

Недалеч, до единия от входовете на парка пък имаше интересен паметник на княз Петър и княгиня Феврокия Муромски, заедно с диви живитни. Явно са се грижили за природата или са били лечители – трябва да се провери.

Нататък излязох на Красный проспект, където минах покрай Дома на офицера и Двореца за бракосъчетания. Интересно, че в Русия си имат специални сгради, явно не се бракосъчетават в кметствата, както е на повечето места у нас. Тук попаднах и на интересен паметник – първо помислих, че е на космонавт, но се зачудих, че държи дете. Оказа се паметник на спасителите в мирно време. Въобще в Русия се отдава голяма почит и уважение на всички заслужили граждани, не само ветерани, но и различни герои на Съветския съюз, герои на социалистическия труд, известни учени и много други изявени граждани. По-нататък малко преди Операта пък имаше малък паметник на деловата жена. Е,не, до нея нямаше паметник на кърмещ мъж 😅

Най-голямата красота, перлата на Новосибирск обаче беше Театъра за опера и балет. Огромна сграда, с голям купол и парк около нея.

Нататък по центъра:

Направих една пълна обиколка около Операта и пресякох от другата страна на булеварда. Точно отреща също имсше малко паркче, което стигаше до хотела ми. На самия вход на парка имаше голямо табло с портрети на герои на Съветския съюз, които са от централния район на Новосибирск.

Малко по-надолу по булеварда на отсрещната страна беше една от сградите на Филхармонията. След това пресякох обратно, където имаше красив монумент – „Сибирские просторы“. Там се засякохме с голяма група китайски туристи.

Продължих надолу покрай художествения музей и църквата „Събор Александър Невски“. По-надолу нямаше смисъл да се ходи, тъй като достигнах района на жп линията. Обърнах и по съседните улички излязох на улица Советская и тръгнах наобратно към хотела. Подминах го и завих наляво (на запад), надолу по съседна улуца. Там минах покрсй театър Победа, пойрай кукления театъри театър „Красный факель“. Въобще в Новосибирск има около 15 театъра. Завих наобратно по булевард Вокзалная магистраль и купих буквално последния билет за театър за днес вечерта. Доволен, се върнах ктм хотела и се спуснах към едно кафе с тераса, което харесах преди малко надолу от театър Победа.

Хапнах пица с бира и харесах меню за вечеря. Колко е хубаво да си хапващ на терасата на въздух, под навеса! В Русия няма много такива места.

Прибрах се за кратко, измих велосипеда и излязох на театър в Новосибирския градски драматичен театър.

В банята съм! 😅

Театъра беше съвсем наблизо. Залата беше малка – около десет реда с по 10-12 места и всичко беше абсолютно пълно. Постановката беше Зелена зона:

МАТЕРИАЛЫ О СПЕКТАКЛЕ
«Зеленая зона» – спектакль о жизни людей, в которых мы узнаем самих себя. Искренний, пронзительный, смешной спектакль о жизни, в которой есть место радости и горю, слезам и смеху. 
 
Время действия – середина пятидесятых, место действия – барак в подмосковном поселке. Жители барака так давно живут в нем, что стали одной семьей. И вот они узнают, что скоро их переселят в новую пятиэтажку…

 
РОЛИ ИСПОЛНЯЮТ:
Толя Гущин – Андрей Яковлев
Прохор Пасечник – Денис Казанцев
Паня, жена Пасечника – Ирина ДенисоваТатьяна Жулянова
Володя, сын Пасечников – Алексей КазаковАртём Свиряков
Максим Корнеев – Владимир Павлов
Клава Горохова, жена Корнеева – Ирина Ефимова
Борис, сын Клавы – Петр Шуликов
Нина Дмитриевна Носкова – Марина Александрова
Владислав Павлович, очередной сожитель Нины Дмитриевны –Константин Ярлыков
Валя Лебедева, по прозвищу Лебедина – Снежанна Мордвинова
Николай, муж Лебедевой – Владислав Шевчук
Шура Салова – Зоя Терехова
Лида, внучка Шуры – Анна ТереховаЯнина Третьякова
Тёма – Павел Поляков Дмитрий Упольников
НАД СПЕКТАКЛЕМ РАБОТАЛИ:
Режиссёр-постановщик – Сергей Афанасьев
Сценография и костюмы – Дмитрий Гребёнкин
Художник-гример – Елена Хабарова
Ограничение по возрасту: 18+

http://ngdt.su/about/spectacle/evening/zona.html

Ставаше дума за барака в подмосковието, където в голяма квартира живееха няколко семейства – всяко в отделна стая. Понякога си ходеха на гости, събираха се в хола или коридора. Близкия завод щели да го разширяват и да строят наблизо пететажна жилищна сграда ,където да се преселят и семействата от бараката. Театърът може да беше малък, но 14те актьора играха великолепно. Това беше един от най-хубавите спектакли, които съм гледал в Русия.

В антракта в малкото, но уютно кафе успях да се доредя и си взех чай с фунийка с шоколад. Великолепно!

На театър:

След спектакъла направих още една голяма пешеходна разходка до Операта, преминах чак зад нея и по една от страничните улички намерих най-близкия магазин от верига супермаркети, където направих голям пазар като за 3-4 дни.

На пазар:

Не остана времебза почивка обаче, тъй като около десет часа вечерта се отправих към „Чашка кафе“ за вечеря на терасата. Бях си харесал тайландска супа с морски дарове и кокосово мляко, свински шиш и картофи с гъби и лук.

На вечеря в същото заведение:

Супата бе необичайна за мене, леко люта, с парченца бамбук или нещо подобно. Свинското можеше да се приготви и по-добре и по-сочно, а и като количество беше малко, но принципно в Русия порциите са доста скромни. Но като цяло всичко беше доста вкусно. 😀

На връщане, на метри по-нагоре срещу театър Победа имаше работещ супермаркет. Огледах за дини, но не ми хареса цената особено много. Взех обаче три пакета замразени плодове, от които се възползвах веднага след като се прибирах.

На вращане:

Written by maingagara

Вашият коментар