Русия. Ден 75.

26 Юни 2019

Новосибирск

Днес е ден за музеи, традиционно.😁 Както вече съм споменавал неведнъж, не ми се ходи по краеведчески или исторически музеи. Затова реших да започна от Художествения музей, а по-късно да разгледам двата музея до хотела – музей на сибирските свръзки и олимпийския музей.

Малко след 11 часа вече бях в музея, но там не можеше да се купи единен билет за навсякъде, а в две от крилата встрани имаше две други експозиции. Имаше освен картинни галерии с произведения от няколко различни исторически периода, но и голями фотоизложби. Общо взето малко неща ми харесаха, очаквах повече от такъв голям музей. Харесаха ми много картините на Николай Рьорих, който освен търсач на духовното и пътешественик е бил и добър художник с доста уникален стил.

В художествения музей:

От всичко най-много ми хареса изложбата във фоайето на първия етаж на млади таланти от Новосибирск на възраст от 5 до 12 години. Балерините им бяха просто изящни! 🙂

Млади таланти:

Отстрани на музея имаше други изложби – на различни одеала шити от местен клуб,а също и музей на миниатюрите. Тук всичко беше отлично организирано – с добри микроскопи и подсветки. Имаше също няколко микроскопа, където човек можеше да разгледа различни материали, а също и инструменти за миниатюри.

Миниатюри:

Хареса ми и изложбата на Дмитрий Гусев и Мария Шадчнева – млади талантливи художници,

Другите експозиции:

В музея прекарах повече от три часа и съвсем останах без сили. Затова реших да се прибирам директно към хотела, а в другите музей – по-късно ако работят или утре. Не съм доволен -изразходвах много време, а нищо кой знае какво интересно не видях.

За награда минах през страничните улици в търсене на магазинчета за плодове и зеленчуци, но не намерих само една, но дините ми се видяха скъпи там. Взех си обаче от павилион в съседство две пица, че съвсем бях прегладнял и уморен от това дълго седене на крака. Нататък излязох до театър Победа и от супермаркета срещу него все пак купих диня. Даже по-скъпо (45 рубли за кг, около 1,40 лв), но поне вече беше ледена! Върнах се триумфално в хотела и веднага я разрязах!😂

Плячка:

Днес бях решил да ходя на концерт на Филхармонията в 18:30. Около час преди това тръгнах натам. Сградата беше близо, но… билети вече нямаше. Концертът беше част от цикъл, провеждаше се в някакъв тих двор на филхармонията, на открито. Цените от 300 рубли бяха смешно ниски и съответно билетите бяха изкупени.

Тръгнах веднага към вчерашния театър, който бе недалеч, но в района трафикът е огромен и е много сложно с пресичането. Докато стигна и закъснях няколко минути. Реших да не влизам, а вместо това се върнах към градината около Операра, където беше пълно с младежи и още повече девойки. Денят беше доста топъл и всички девойки се бяха разголили…не бе за хора със слаби сърца! До мен на пейката по едно време седнаха две млади момичета и се накъсаха да се шегуват и смеят и да обсъждат отсрещния хотел Мариот.

Разходка:

Прибрах се за кратък отдих и около 22 часа слязох на „Чашка кафе“ за коктейл. Поръчах си Мохито, класическо. Питаха ме с алкохол или без. Абе ей! Какво мохито е без алкохол! Объркаха ми го и ми донесоха ягодово. Попитаха ме дали да ми направят ново, но отказах. Не е на ниво, особено за цена от около 14 лева.

На коктейл и обратно:

На връщане до хотела видях интересна реклама – „Не отлагай за утре това, което можеш да изпееш днес“ 😂

Днес питах и в пощата в съседната сградата, където бе и Музеят на съобщенията в Сибир, дали и как може да изпратя колелото си. Казаха, че може, трябвало да се опакова и да е под 1,50м. Останах с впечатление, че може да се опакова с найлон. Все пак реших да не пращам от тук, първо че щеше да е около 2500 рубли до Москва, а по влака в около 800-900. И второ, ако го върнат няма кой да се занимава с него от мое име.

Written by maingagara

Вашият коментар