Зимна Русия. Ден 7.

21-Януари-2020

Санкт Петербург. Посещение на Ермитажа.

Отиваме към Зимния дворец по обиколен маршрут.
Пред двореца има пожарна. Отиваме на страничния вход за индивидуални посетители. Не пускат никой. Някой се обадил за поставена бомба и претърсват. Чакаме 30-40 минути. Пускат ни малко преди 12 часа. От 1245 сме на екскурзия в Златната стая. Нямаме много време, а и не можем да намерим къде е сборното място. На входа ни гледат на скенери. Течности не се допускат, трябва да оставим водата в гардероба.

Тръгваме през рaздели за Египет Намираме сборното място за Златната стая и докато дойде време за посещението ни там продължаваме към близките раздели за разни сибирски цивилизации.

Златната и Брилянтовите стаи са с по 5-6 зали с изделия от различни времена. Златната ни харесва донякъде, брилянтената – по-малко. Там и няма практически никакви брилянти. Екскурзоводките са много подробни. Особено в Брилянтната вече едва се държим на крака. Излизаме по график и сядаме на кафе в едно от няколкото музейни кафенета.

Освестяваме се и продължаваме с малкото останало от първия етаж. Вторият е предимно дворцов интериор – зали и обзавеждането им от царско време. Има и картини, статуи и различни златни и сребърни съдове, посуда. Но залите са рехаво изпълнени с експонати в сравнение с Третяковската галерия. Минаваме през стаите, където на 7ми ноември революционерите са арестували правителството. И където е починал един от императорите. Библиотеката е много стилна.

Малко преди 18 часа се отправяме с последни сили към гардероба. Едвам го намираме в лабиринта и излизаме.

Отиваме към близката станция на метрото – Адмиралтейска. Намираме близо магазин за хранителни стоки, вземаме вино и безалкохолно, но не намираме желаното адигейско пресносолно сирене. Влизаме в метрото. Вземаме две карти за целия транспорт за 3 дни и потегляме. Ескалаторът слиза много надълбоко. Може би 70-80 метра. Изненада, не е последният. След него следва завой и още 10-15 метра слизане. Пристигаме на указаната метростанция и скоро се намираме навън. Влад и Галина ги познавам от около 15 години покрай танците, когато Влад държеше сървър за танцова музика. Макар и вече на възраст миналото лято двамата взеха участие в танци на открито.

Тръгваме полека към тях.
Виждаме вечерния Петербург където живеят нормалните хора. У тях се запознаваме с двете им котки.
Галина е приготвили за нас вечеря. Изненада е и домашното плодово вино. Оказа се се, че Влад държи още сървъра и има 1806 албума! В потрес съм!
Изненадите не приключват тук. Галина подарява на Тина 2 малки плетени портмоненца. Получаваме и първия сватбен подарък – перлена огърлица и обеци за, сватбената рокля на Тина. И двамата сме шокирани, но Влад и Галина са непреклонни.

Written by maingagara

Вашият коментар