Зимна Русия. Ден 3.

17-Януари-2020

Москва. Посещение на павилион Космос във ВДНХ, Политехническия музей и ледена пързалка

Уж сме навили аларма..пак минало 10
Бегом надолу. Тина е страшна, остава да си чисти грима
Минахме през ВДНХ и на ледената пързалка питахме за кънки. Можело да се наемат, но не стана ясно къде точно се вземат

Три часа из космическия павилион

Бяхме в 1245 на 5Д кино.


Всички ексоонати изглеждат тежки и недодялани от съвременба гледна точка. Как сме ходили с тази техника толкова надалеч!
Тина е най-впечатлена от… скафандрире. Какво ако не облеклото?!

Има магазин за ювелирни изделия с частици от метеорити. Цели 1200 до 5000 рубли. Уникално! Летяло е в космоса!
Влизаме в кафето. Няма да е кафе, обяд ще е .
Всичко е много вкусно, добре овкусено – и салати и шишчето. Приятно изненадани сме.

Кафето и еклерите саааа уникални! Точно като в Европа!
Накрая се преборихме да сменим сим картата на Тина – с телчето от хляба, срязах го от пластмасата но пак е дебело. Наложи се да го одялкам съвсем до метал.
Ура, номерът й е валиден още!

Посещение на Политехническия музей и изложбата“Русия прави сама“

В техническия музей сме. Има радиоаоарати от най-елементарен тип, като на Попов. Пише че в съседна зала имало генератор на мълнии, да го запуснел един човек, а друг да гледал приемника. Не мога да я намеря тази зала.
Има много холограми. Изглеждат съвсем като истински. Наложи се да убеждавам Тина, че не са.
Забелязахме, че на някои експонати пише Пуск. Поиграхме си с едно метално яйце въртяно чрез индукция. Намерихме генератора на мълнии. Работи!Хаха!

До клетката с мълниите е друг интересен експонат – плазмен високоговорител. Имало такива в киносалоните в мачалото на 20 век. Пуск! Гаварит Масква!

При водородната бомба има площдка, но нищо не се случва.засега. не знам как се задейства. Отивам пак при Гаварит Масква. Запис на видео. Връщам се при бомбата. Седя на площадката. Почнаха да свирят сирени. Все по силно. Тина идва разтревожена. Охраната надниква недоволна. Взрив. Тресе здраво. Светлинните ефекти не са мн на ниво, но земетресението е уникално. Ако съм имал камъни в бъбреците вече нямам!

Разходка из ВДНХ, докато отворят пързалката:

Минаваме край музея на Буран. Нямаме сили да влизаме. Също и в музея на Рьорихови. Посеядаме на пейки пред Робостанцията. След 17:00 часа се насочваме към пързалката. Два билета плюс наем на кънки 1800 рубли. Но без ограничение във времето. Организацията е желязна. Претърсват ни на входа. Вътре вземаме кънки. На Тина са й малки, заменя ги без проблем. Багажът се сдава навън чак. Качваме се на леда. Държим се за оградите. Ужасно хлъзгаво е. Представляваме сигурно голям цирк.
Току що са загладили леда. И други като нас едва пристъпят. Полека тръгваме и спираме на 4-5 места през 300 метра да поседнем. На втората обиколка сме по-добре. На третата вече уверено караме. Пробвам се да спирам. Горе долу се получава. Правим общо 6 обиколки. Последната забелязахме , че има отделна пързалка около фонтана, вътрешен ринг. Отиваме и там. Обикакяме и излизаме на голямата пързалка. Оставям Тина на павилиона и правя цяла ибиколка на скорост. 8мин

Тина е изчезнала някъде. Не ме чака толкова бързо. До сега се държах, но на последната обиколка много се уморих. Разглобен съм…
Прибираме се бавно бавно.
Пак сме на магазин. Оня дето.беше в „стачка“.
Пак забравихме прах за пране…
Блаженство! В стаята сме. Ядем ненаситно мандарини и банани.

Written by maingagara

Вашият коментар