Зимна Русия. Ден 4.

18-Януари-2020

Москва. Разходка до Новодевичи манастир и Кремъл.

Аларма в 8:00. Успяхме! Вън е пълна тъмница. Отлагаме за 8:30.
Слизаме на закуска. Пътьом минаваме през офиса на мобилен оператор да разблокираме картата на Тина.
Не мога да си прехвърля пари по картата. Нещо правят в банката. Пак….Човек, особено на път, трябва да има и кеш.

Успях с останалите пари да си взема еднодневен билет. Тина си взе за себе си. Тръгваме с метрото към Новодевичия манастир. По уличката между метростанцията и манастира си харесахме кафе
Манастирът е като средноголяма крепост. Минаваме проверка като на летище – през металдетекторни рамки. 2/3 от манастира е в ремонт, оградено, скелета, строителни материали. Влизаме в едната църква. Явно сме хванали съботната литургия. Навън точно докато излизаме полицай спира мъж желаещ да влезе – щели да излизат скоро. Кой – стана ясно по-късно. Докато разглеждаме останалите сгради, мерцедесът пред църквата спира пред сграда до входа и от него слиза патриархът – с бяла калимявка.

Проверяване за автобус към Кремъл, но единодушно решаваме да идем на кафе. Вътре е пълно с хора, цените са съвсем умерени, има огромни разнообразие. Нареждам се на едната опашка – където са пос терминалите. Не било там, там само се получавала поръчката. Нареждам се на другата опашка където са ястията. После пак на другата опашка. Там не ми дават кафетата. Получавам две хартиени бележки, с които отивам в другия край при кафе автоматите. Там трябва да се сканира QR кода. Нещо не се справям. Млада дама енергично ми помага. Success,!
До нас са млада двойка с русо момиченце на около 2-3 години

Хващаме автобуса. На спирката на табелата с разписанията се вижда, че имат три групи линии – магистрални, районни и социални. В автобуса може да се плати директно с банкова карта.
Движим се неочаквано бързо. Край Кремъл се бавим няколко минути на светофар. Пред входа днес ги няма хилядите китайци – имало мероприятие и Кремъл бил затворен до 11 часа. Пред касите обаче има тълпа. Ние минаваме през страничния вход за книжарницата. Няма никой на автоматите. Вземаме билети моментално. Явно дядовците и бабите не могат се оправят с апаратите.
Влизаме по добре познатия път.

Качваме се на първия автобус още досами Червения плошад. Минаваме по моста и тръгваме покрай реката. Минаваме край Павелецката гара и пак покрай реката в жилищен район.

Сменяме и излизаме на Варшавско шосе. Там спирки много и се налага да се върнем пеша около двеста метра до спирката, която ни трябва. Студ. Температурите не са много ниски, но усещането е за студ. Качваме се на номер Т нещо си. Не е трамвай ни тролей. Излизаме на Садово кольцо (вътрешня пръстен) и сменяме с номер Б, който върти в кръг. Налага се да сме прави. Нищо не се вижда така, трябва да се наведеш. За снумки не става, има много отблясъци в стъклата. ЗВършваме кръга и слизаме на голямо кръстовище да сменим с линия А. Не е много ясно накъде. Пресичаме, явно не където трябва. Решавам да хванем по-предишната спирка. Движим покрай малък парк. Според Гугъл има 2 спирки, реално виждам една. Чудим се за кратко но чакаме там. Някакъв ентусиаст тича за здраве. Идва автобусът ни. Тръгва по маршрута покрай Христос Спасител покрай алеята до Арбат. Нататък подминаваме МХАТ и слизаме да сменим с номер 15. Той ни гони след 14 минути,но все някога трябваше да слезем. Слизаме. Студ. Отсреща в парка има построена голяма сцена. Звучи музика. Явно има представление. В нета пише, че е ледена пързалка, но всяка вечвр има и представление на символични цени. Наем на кънки също е символчен, мисля100 рубли. Но там е на сеанси – по 40-45минути.
Маршрутът до ВДНХ е много живописен. Подминавме няколко красиви здания на музеи и театри, а накрая и кулата и пристигаме на входа на ВДНХ. Насочваме се към заведение за дюнери. Подминаваме хотела и отиваме до него. Вземаме две комбо менюта. На Тина и двете карти не ги приема, моята мастъркард минава. Скоро шаурмата ни идва, аз си ги вземам сам нетърпеливо. Скоро ни нисят и картофките. Вече бяхме помислили, че няма да има, хаха! Прибираме се доволни и се тръшваме…

Written by maingagara

Вашият коментар