Зимна Русия. Ден 8.

22-януари-2020

Санкт Петтербург. Втори ден в Ермитажа

Днес продължаваме великия поход из Ермитажа

Преминаваме в раздели предимно с картини

Слизаме надолу към заалите за антично изкуство

Връщаме се през лабиринтите на Ермитажа до по-съвременни раздели.

Направихме бърза обиколка на таванските помещения, където разгледахме секциите за източно/ориенталско изкусство, а също и цял нумизматичн департамент. Упорито търся дворцовата църква, край която сигурен съм, минахме. Накрая я намираме:

Тъй като билетите ни освен че са двудневни, включват и посещениие на двореца на Петър Първи. Излизаме и след кратко издирване го намираме наблизо. То всъщност не е дворец, а възстановка на къща по намерените основи. Няма някаква художествена стойност, по-скоро чисто историческа. Тръгваме към Щаба. Това е извитата сграда в другия край на площада срещу Ермитажа. В Щаба се разгъват други експозиции на Ермитажа. Видимо текат работи, доста от приземните зали са празни. Вътрешният „двор“ на сградата е усвоен и покрит със стъклен похлупак. качваме се до единият от етажите, с картини на Пикасо и Дега и потресени от мащаба на сградата се оттегляме на първия етаж заа съвещание. Видимо има още много да се разглежда. Утре ще продължим. Ще трябват нови билети, но няма как. Разглобени сме…

За капак не можем да намерим талона за гардероба. Връщаме се, обикаляме нагоре надолу, няма го. Дават ни все пак дрехите. Явно сме забравили талончето на тезгяха, просто не сме го взели. Прибираме се със сетни сили. Тина наамира сили и се зарежда с любимия й сок от туршия.

Written by maingagara

Вашият коментар