Ден 7

26-Май-2021

Авто разходка из Букурещ. Пътуване Букурещ – Плоещ.

Днес закусихме и досъбрахме багажа. Благодарение на Тина, че вчера събра повечето неща, успяхме да натоварим всичко сравнително бързо. Щом влязохме в колата обаче, заръмя. Решихме да изчакаме да спре да вали за да може да заснемем по-добре нашата разходка из града. Докато чакаме разучих някои не добре известни за мене функции на навигацията и успях да създам маршрут от няколко клщчови точки из града.

Спуснахме се до строящата се катедрала и Парламента, по „Шанз Елизе“ в едната и другата посока, покрай реката, до Триумфалнат арка и обратно до реката. Накрая карахме на запад по крайбрежната улица.

На излизане от центъра видяхме магазин от известна верига, намерих парко място и отбих, а Тина отиде за вода и кафе. По-нататък преминахме отново покрай Триумфалната арака, но този път взехме друго отклонение за да излезем от града. Пътя до Плоещ е около 40км, четирилентов, с много интензивен трафик и малко населени места. През селата, които бяха на пътя ни беше разрешена скорост от 70 км/ч, също както и по други главни пътища от Констанца към Букурещ.

Пристигнахме в Плоещ – град с малко над 200 000 жители. Изглежда нещо като Шумен, но с повече превес на зелените зони, над пешеходните. Въобще дотук оставаме с впечатление, че в Румъния не си падат по големите площади, за разлика от България. При нас дори селата имат мегдан, а малките провинциални градчета имат добре павиран площад.

Тина избра великолепен хотел, при това на страхотна цена. Стана малко объркване обаче, защото в града има общо три хотела с подобни имена. Първо спираме до един от тях, който се оказва неработещ, но поне ни насочват от другата страна на улицата, където трябва да сме. За да обърнем обаче се налага да се отдалечим доста. Накрая пристигаме до хотела, но навсякъде паркирането се оказва платено. Хотела обаче беше обявил, че има възможност за безплатно паркиране. Тина слиза до хотела да изясни нещата, аз изчаквам. След малко излизат със служителката на рецепцията и ни показват едно място в страничната уличка заделено за гости на хотела.

Двамата сме във възторг! Стаята ни е в старинен стил, но с огромен телевизор, мощен климатик и най-вече с ниша като балконче, остъклено отвсякъде! 64 лева, със закуска!

Решаваме да починем около час и да излезем на пешеходна разходка по центъра.

Централната част е с дължина малко над километър, като парк. Завъртаме се след едно кръгово и минаваме на обратната страна на булеварда. Влизаме в нещо като мол, но се оказва търговски център. Тина влиза в магазин за козметика. Има голяма опашка, налага се да чакаме. З акапак Тина забравила нещо и пак се реди.

Прибираме се за малко. Решаваме да ходим с колата до хипермаркет от голяма верига, който забелязахме, че освен храни предлага и домашни потреби и дори електроника. Всичко на едно място. Трябва ни нова мишка и допълнителна клавиатура, а също и нещо за хапване. Следва известно объркване, защото на картата има двам магазина – единият го дават, че есамо хранителен, а другият за неханителни стоки. Навигацията води към единия, а Тина ръчно води към другия. След кратко объркване намираме един мол. Първо волзиаме в специализиран магазин за електроника, но цените са твърде големи и решаваме да тръсим нашия си магазин, заради който идваме всъщност. Намираме го. Магазинът е който ни трябва. Вземаме бързо каквото ни трябва. На сектора за зеленчуци нов фал – трябва да си изтеглим сами нещата, но всичко по кантара е на румънски, а има близо сто артикула, вклщчително по няколо вида домати на различни цени. Накрая забелязваме, че на етикетите има и двуцуфрен код и веднага всичко става по-лесно.

На излизане се сещаме, че не сме запазили позицията на хотела на картата, а той не излиза по принцип на нея. Някак си се добираме до главната улица, а от там вече е лесно. Ура! Не са ни взели мястото пред хотела!

Written by maingagara

Вашият коментар